LED en UV inkjet-toepassingen

PUNTPRECIEZE DRUKKWALITEIT OP VELE GEBIEDEN

Sinds enkele jaren heeft het inkjet printen zich in toenemende mate op de internationale drukmarkt doorgezet. In de beginperiode kon het inkjet printen met betrekking tot precisie en kwaliteit de offsetdruk niet evenaren. Door de verdere ontwikkeling van drukkoppen en inkt werd in de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt. Ten opzichte van de traditionele drukmethodes biedt het inkjet printen talrijke voordelen, vooral voor UV-gebruikers.

Voordelen van de inkjetdruk

In het drukproces komt de inkt zonder omwegen direct op het te bedrukken substraat. Doordat de inkt in fracties van seconden uithardt, kunnen producten direct verder worden verwerkt. Uithardende UV- en LED-systemen bieden een hoge procesbetrouwbaarheid en ook kleine oplagen worden rendabel geproduceerd.

 

 • Directe verdere verwerking op grond van korte "uithardingstijden"
 • Hoge chemische en mechanische bestendigheid zonder extra lamineren of overlakken
 • Procesbetrouwbaarheid en optimale stabiliteit van de printkop door waterloze en oplosmiddelvrije inkt die niet op de printkop aan droogt
 • Grote veelvoud aan substraten zonder extra primer
 • Grote laagsterkte
 • Briljante kleur- en drukresultaten

 

Meer over de basis principes van de inkjet

Bijna elk materialen komt in aanmerking voor het bedrukken met het inkjetproces. Omdat er sprake is van een contactloze drukmethode zijn zelfs 3D-materialen met hoeken of rondingen direct te bedrukken. Er is eventueel een voorbehandeling van het substraat nodig om het verlopen" van de inkt te voorkomen en voldoende hechting van de inkt op het oppervlak te garanderen.  

 

 • Verschillende flexibele en starre substraten
 • Kunststoffen
 • Gecoat papier
 • Glas, hout, metaal

De eerste toepassingsgebieden voor het inkjet printen waren de sectoren codering en markering (bijv. het drukken van de minimale houdbaarheidsdatum op levensmiddelenverpakkingen) met de continuous-inkjet-procedure en met oplosmiddelhoudende inkt. Inmiddels is het toepassingsgebied dankzij de uitstekende drukresultaten door verbeterde inkt en technologie sterk uitgebreid, ook op UV-gebied

 

Voor het inkjet printen is geen analoge drukvorm nodig, daarom kan een substraat op ongecompliceerde wijze met verschillende informatie worden bedrukt. Dit wordt vooral toegepast wanneer onderdelen gepersonaliseerd of doorlopend genummerd moeten worden. Inkjet biedt voordelen wanneer kleine oplagen worden verlangd en/of in korte afstanden wisselende inhouden moet worden gedrukt bijv. in de sectoren mailing, bewegwijzering of bij reclamedrukwerk of drukken van kleine oplagen. Voorbeelden hiervoor zijn posters, plakkaten, banners en borden, landkaarten, barcodes, nummeringen, minimale houdbaarheidsdatums, directe reclame en zakelijke documenten.

 

 • Druk in groot formaat
 • Codering en markering
 • Adressering, direct mailing
 • Reclame drukwerk
 • Industriële toepassing

Door de contactloze, kwalitatief hoogwaardige druk op de meest verschillende substraten  worden ook in de toekomst nieuwe toepassingsgebieden  gecreëerd op het gebied van de industriëledruk  (directe druk op industrieproducten). Door de integratie van de printkoppen in de productielijn is het nu mogelijk inline de noodzakelijke inhouden of grafieken direct op het eindproduct te printen. Dat spaart tijd en grondstoffen. De industriële inkjet printer is echter niet beperkt tot de grafische vormgeving van een product. Door een steeds betere printkoptechnologie en precisiemachines is het inmiddels mogelijk gedefinieerde, extreem dunne of verfijnde functionele lagen in de halfgeleiderindustrie te printen. Eveneens trend zijn 3D-printers die door middel van inkjettechnologie iedere 3D-vorm in individuele oplaag voordelig kunnen produceren. Op het gebied van de UV-veredeling zijn er door hybride oplossingen van standaard- en LED-UV-technologie nieuwe mogelijkheden ontstaan voor bijzonder haptische effecten op drukproducten. Door de combinatie van LED-UV-aggregaten tot het zogenaamde „Pinning“, het voorharden van de inkt in het drukproces en een standaard UV-systeem als einddroging, worden optimale resultaten behaald. Dit opende een scala aan mogelijkheden voor een speciale niche in veredeling. Omdat het gebruik van UV-inkt echter op sommige gebieden niet rendabel of gewenst is, wordt bijv. op het gebied van golfkarton of direct bedrukken van karton een combinatie uit inkt op waterbasis en warme lucht-infrarooddroging gebruikt.

 

Bij gedetailleerde vragen over de toepassingen kunt u te allen tijde contact met ons opnemen!

Inkjetsystemen worden inmiddels overal toegepast op bijna elk materiaal en machineconcept. Het toepassingsgebied reikt van groot formaat met beweeglijke UV-systemen of industriële druk op hout/PVC met zeer grote drukbreedtes tot aan snel lopende vellenverwerkingsmachines of etikettendrukmachines. De hiervoor benodigde uithardingssystemen moeten daarom aan talrijke verschillende eisen voldoen zoals bijvoorbeeld een compact, licht gewicht ontwerp , een lange levensduur en  hoge output (vermogen). Het portfolio aan UV-systemen (UV-lamp en UV-LED) van de IST Metz groep is daarom het meest omvangrijke in de markt en kan bijna elke klantenwens vervullen. Op grond van de modulaire bouwwijze van de UV-LED-systemen zijn bovendien ook nog klant specifieke installaties voor de uitharding van industriële producten zonder hoge kosten mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld een UV-LED pinning systeem met een UV-Lampen-eindharding of meerdere sterke UV-LED-systemen met verschillende golflengtes worden gemonteerd. Afhankelijk van de eisen bestaat de mogelijkheid tussen gefocusseerde, en niet-gefocusseerde UV-LED-systemen of verschillende refelctor geometrieën bij de UV-lampentechnologie te kiezen. Als er een inkt op waterbasis moet worden gedroogd, biedt IST METZ natuurlijk ook op dit gebied producten en expertise aan, bijv. op het gebied van het direct bedrukken van karton- of golfkarton.

 

Meer over UV-lampensystemen    Meer over UV-LED-systemen   Meer over WIR-systemen